Med a cukrovka

Med a cukrovka (Diabetes mellitus)

 

Několik studií provedených jak v laboratorních podmínkách, tak i klinických studií na lidech prokázalo antidiabetickou aktivitu medu. Kromě toho byl prokázán i ochranný účinek medu na kardiovaskulární, nervový, respirační a gastrointestinální systém [1,2]. Ochranný účinek medu byl také pozorován u fyziologického stavu charakterizovaného vysokou hladinou volných radikálů, jako je tomu u lidí vystavených vysoké míře stresu a sportovců [3].

Mnoho studií o účinku medu proti cukrovce bylo provedeno na králících a potkanech. V této souvislosti byla dieta doplněná medem schopna snížit koncentraci glukózy v krevním séru diabetických potkanů [90]. Klinické studie na lidech odhalily, že konzumace medu, na rozdíl od jiných sladidel, snižuje glykemickou odpověď u diabetiků i nediabetiků a snižuje koncentraci glukózy v krevním séru u pacientů s diabetem 1. a 2. typu [4].

Různé důkazy připisují antidiabetickou a hypoglykemickou kapacitu medu jeho antioxidační schopnosti. Skutečně se zdá, že patogeneze cukrovky, zejména 2. typu, úzce souvisí s přítomností oxidačního stresu v důsledku působení volných radikálů v různých orgánech a tkáních [5]. Zvýšená absorpce glukózy tukovou tkání a svaly zvyšuje produkci volných radikálů, což přispívá k oxidativnímu stresu. Kromě toho může oxidativní stres způsobit inzulínovou rezistenci prostřednictvím poškození signální dráhy inzulínu, kterou lze obnovit léčbou medem [6].

Naše ochucené medydisponují ještě vyšší antioxidační kapacitou než medy samotné. Největší „antioxidační bombou mezi našimi ochucenými medy je med pylový. Další medy „hacknuté“ o vyšší obsah antioxidantů jsou naše ovocné medy, zvláště pak med borůvka a med ostružina.

 

1)Alvarez-Suarez, J.M.; Giampieri, F.; Battino, M. Honey as a source of dietary antioxidants: Structures, bioavailability and evidence of protective effects against human chronic diseases.  Med. Chem.201320, 621–638.

 

2)Alvarez-Suarez, J.M.; Giampieri, F.; Cordero, D.; Gasparrini, M. Forbes-Hernandez, T.Y.; Mazzoni, L.; Afrin, S.; Beltran-Ayala, P.; Gonzales-Paramas, A.M.; Santos-Buelga, C.; et al. Activation of AMPK/Nrf2 signaling by Manuka honey protects human dermal fibroblasts against oxidative damage by improving antioxidant response and mitochondrial function promoting wound healing. Funct. Foods201625, 38–49.

 

3)PeternelJ, T.T.; Coombes, J.S. Antioxidant supplementation during exercise training: Beneficial or detrimental? Sports Med.201141, 1043–1069.

 

4)Shambaugh, P.; Worthington, V.; Herbert, J.H. Differential effects of honey, sucrose, and fructose on blood sugar levels. Manip. Physiol. Ther.199013, 322–325.

 

5)Folli, F.; Corradi, D.; Fanti, P.; Davalli, A.; Paez, A.; Giaccari, A.; Perego, C.; Muscogiuri, G. The role of oxidative stress in the pathogenesis of type 2 diabetes mellitus micro- and macrovascular complications: Avenues for a mechanistic-based therapeutic approach.  Diabetes Rev.20117, 313–324.

 

6)Kim, J.S.; Saengsirisuwan, V.; Sloniger, J.A.; Teachey, M.K.; Henriksen, E.J. Oxidant stress and skeletal muscle glucose transport: Roles of insulin signaling and p38 MAPK. Free Radic. Biol. Med.200641, 818–824.

Zpět na blog