Účinky medu na lidský organismus

Med jakožto přírodní léčivo byl používán po tisíciletí k léčbě mnoha nemocí. Ačkoli byl postupem času nahrazen konvenčními farmaceutiky, v současné době dochází k oživení zájmu o používání medu a medových produktů (1). Význam medu v lékařství spočívá kromě jeho nutričních hodnot také v jeho biologických aktivitách.

Antioxidační aktivita medu spočívá ve schopnosti medu snižovat oxidační stres organismu (2). Díky špatné životosprávě, kontaminantům v prostředí, stresu a mnoha dalším faktorům bývá narušena rovnováha mezi vzniklými volnými radikály a vyrovnávací antioxidační kapacitou organismu, dochází k přebytku volných radikálů, což vede k poškození buněk a narušení genetické struktury (1). V důsledku toho vznikají různé nemoci, včetně rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, zánětů, neurologických degenerací atd. Krom toho dochází k urychlenému opotřebení organismu a předčasnému stárnutí (3). Med má vysokou antioxidační aktivitu, díky vysokému obsahu antioxidantů (fenolové kyseliny a flavonoidy, vitaminy, organické kyseliny, aminokyseliny, proteiny atd.), které přirozeně obsahuje (3).

Krom toho med začíná opět nabývat na své důležitosti jakožto antimikrobiální činidlo, hlavně v souvislosti s poklesem účinnosti antibiotik, způsobené přibýváním rezistentních kmenů bakterií a nadužíváním antibiotik (4,5). Medy vykazují antimikrobiální účinky vůči širokému spektru bakterií, stejně tak je znám významný antimikrobiální efekt vůči kvasinkám a plísním. Bylo zjištěno, že medy vykazují antibakteriální účinky i v situacích kdy klasická antibiotika nebyla účinná (6,7).

Díky vysokému nasycení medu cukry disponuje med vysokým osmotickým tlakem. Následkem toho je bakteriím odebírána voda a dochází k nevratnému poškození jejich membrán (8). S odsávanou vodou se odplavují i zbytky buněk a odumřelé tkáně. Současně díky medu dochází k obnově prokrvení a stimulace funkce lymfatického systému. Tím se odstraní i bakteriální metabolity a další toxické látky. V medu je přítomná aktivní glukózooxidáza, tj. enzym, který štěpí glukózu za vzniku peroxidu vodíku, který má silný antibakteriální účinek. K celkovému účinku přispívá i to, že med má kyselou reakci, ve které většina bakterií nepřežívá (9).

 

Účinky

Působí preventivně před vznikem nádoru, pomáhají zabránit šíření metastáz (2).

Pomáhá při podrážděních a zánětech žaludku i střev (9).

Chrání stěny střev a žaludku před trávicími šťávami (10).

Stimuluje imunitu (11).

Podporuje regeneraci tkání (2).

Je vhodným prostředkem k regeneraci sil po fyzické námaze (10).

Pozitivně působí na krevní cholesterol (12).

Zvyšuje antioxidační kapacitu organismu (13)

Optimalizuje srdeční činnost a pomáhá při chudokrevnosti (14)

 

Optimální denní dávka, která zajistí zdravotní benefity je pro dospělého člověka je 50 – 80g medu (15). Pro zesílení zdravotních benefitů a vyšší intenzitu chuti jsme proto med obohatili ještě o další látky. Naše obohacené medy disponují zvýšeným obsahem vlákniny, antioxidantů a vitaminů a dalších cenných látek. Zaujmou však také svou intenzivní chutí. Při fyzické a psychické námaze zvláště oceníš med s pylem, který je snad ještě mocnější superpotravinou než samotný med. V zimě zas nedáš dopustit na med Ajurveda, který je plný látek zrychlujících metabolismus a stimulujících imunitní systém. Nejvíce si však oblíbíš pocit tepla, který tě po konzumaci tohoto medu celého prostoupí.

 

1)Adimasu Abeshu, M., (2015). Medicinal Uses of Honey. Biology and Medicine. 08(02).

2)Alvarez-Suarez, J.M., Tulipani, S., Romandini, S., Bertoli, E., Battino, M., (2010). Contribution of honey in nutrition and human health: a review. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. 3(1), 15-23.

3)Khalil, M.I., Sulaiman, S.A., Boukraa, L. (2010). Antioxidant Properties of Honey and Its Role in Preventing Health Disorder. The Open Nutraceuticals Journal. 3(1): 6-16.

4)Wadi, M.A., Mehmood, K. (2022). In Vitro Antibacterial Activity of Different Honey Samples against Clinical Isolates. BioMed Research International. 1-8.

5)Mandal, M.D., Mandal, S., 2011. Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 1(2), 154-160.

6)Ajibola, A., Chamunorwa, J.P., Erlwanger, K.H. (2012). Nutraceutical values of natural honey and its contribution to human health and wealth. Nutrition & Metabolism. 9(1).

7)Aurongzeb, M., & Azim, M. K. (2011). Antimicrobial properties of natural honey: a review of literature. Pak. J. Biochem. Mol. Biol, 44(3), 118-124.

8)Szweda, P. (2017). Antimicrobial activity of honey. Honey analysis, 1: 215-232.

9)Hashemipour M. A., Tavakolineghad Z., Arabzahed S.A.M., Iranmanesh Z., Nassab S.A.H.G. (2014). Antiviral Activities of Honey, Royal Jelly, and Acyclovir Agains HSV-1, Wounds-A kompendium of clinical research and practice. 26:47-54

10)Přidal, A., 2003. Včelí produkty. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. ISBN 80-715-7717-0.

11)Majtan, J. (2014). Honey: An immunomodulator in wound healing. Wound Repair and Regeneration. 22(2): 187-192.

12)Al-Waili N: Effects of honey on blood cholesterol, LDL, HDL, triglyceride and C-reactive protein. FASEB Journal. 2003b;17:A340.

13)Al-Waili, N. S. (2003a). Effects of daily consumption of honey solution on hematological indices and blood levels of minerals and enzymes in normal individuals. Journal of medicinal food, 6(2): 135-140

14)Hajdušková, J. Včelí produkty očima lékaře. 2. vyd. Praha: Český svaz včelařů, 2006. 50 s. ISBN 80-903309-2-4.

15)Bogdanov, S., Jurendic, T., Sieber, R., & Gallmann, P. (2008). Honey for nutrition and health: a review. Journal of the American college of Nutrition. 27(6): 677-689

Zpět na blog