Jak fungují naše „hacknuté“ potraviny a jak je využívat?
Jak fungují naše „hacknuté“ potraviny a jak je využívat?
V tomto článku si vysvětlíme, jak fungují naše „hacknuté“ potraviny a jak je užívat pro maximalizaci zdravotních benefitů. Protože neprodukujeme léčiva, ale funkční potraviny, které jsou účinkem mimo nutriční hodnotu blíže spíše doplňkům stravy, nelze očekávat výrazný efekt hned po prvním požití, jak tomu bývá u léků jako jsou analgetika, antibiotika atd. Efekt našich funkčních kaší a obohacených medů spočívá spíše v pravidelném užívání v delší časové řadě. Použití se tedy podobá spíše léčebným kúrám nežli jednorázovému použití.
Nějaký pozitivní efekt při užívání zdravých potravin můžeš postřehnout sice již po relativně krátké době, nicméně efekt je do značné míry omezený a jsou potřeba značně vysoké dávky účinných látek (tedy i potravin). V případě medů může docházet ke znatelnému zlepšení zdravotních parametrů sice již po jednom dni užívání většího množství. Například při konzumaci 1,5g medu na 1kg tělesné hmotnosti (u člověka vážícího 70kg by šlo o dávku 105g medu za den), dochází ke znatelnému navýšení antioxidační kapacity a navýšení protizánětlivých látek v organismu (1). Významnější efekt je pozorovatelný po 2 týdnech užívání dávek medu odpovídajícímu 1,2g na 1kg tělesné hmotnosti, kdy dochází k vysokému navýšení antioxidační kapacity organismu, zvýšení minerálů a vitaminů v krvi a snížení cukru v krvi (2). Protože je k výraznému zlepšení zdravotního stavu potřeba relativně velkých dávek medu vysoké kvality, obohatili jsme naše medy o další nadupané ingredience přírodní povahy bohaté na antioxidanty, vitaminy a další zdraví prospěšné látky. Díky tomu se kýžený efekt dostaví rychleji a při menších dávkách. Vzhledem k tomu, že nyní na celé řadě našich hacknutých medů probíhají laboratorní experimenty i klinické studie, brzy uvidíš, jak moc velký rozdíl je mezi našimi obohacenými medy oproti standartním medům. Pokud chceš zažít moc „hacknutých“ medů na vlastní kůži, neváhej vyzkoušet Pylový med nebo med Ajurveda.
V případě ovesných pokrmů s vysokým obsahem vlákniny, které při pravidelném užívání dokáží snížit krevní cholesterol, snížit tlak, stejně jako hladinu cukrů v krvi u diabetiků po jídle, je ke zlepšení zdraví potřeba alespoň několik týdnů (3). Z tohoto důvodu maximalizujeme obsah vlákniny v našich kaších a nabízíme zvýhodněná balení na jeden, dva či tři týdny. Všechny naše funkční kaše obsahují doporučenou denní dávku beta glukanů (jedné z nejlepších vláknin), krom toho jsou „hacknuté“ o další specifické látky, které kaším přidávají další zdravotní benefity. Pokud chceš kaši, která tvému tělu opravu uleví, zkus naši funkční kaši Detox, která obsahuje několik druhů vlákniny a doporučenou denní dávku ostropestřce mariánského, zajišťující navíc ještě detoxikaci jater.
1)Schramm, D. D., Karim, M., Schrader, H. R., Holt, R. R., Cardetti, M., & Keen, C. L. (2003). Honey with High Levels of Antioxidants Can Provide Protection to Healthy Human Subjects. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(6), 1732–1735.
2)Al-Waili, N. S. (2003). Effects of Daily Consumption of Honey Solution on Hematological Indices and Blood Levels of Minerals and Enzymes in Normal Individuals. Journal of Medicinal Food, 6(2), 135–140.
3)Daou, C., & Zhang, H. (2012). Oat Beta-Glucan: Its Role in Health Promotion and Prevention of Diseases. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 11(4), 355–365.