Co jsou naše ,,funkční potraviny"?
V dnešní době se stále více lidí uchyluje k průmyslově vyráběným potravinám s vysokou mírou zpracování. Tyto potraviny disponují řadou výhod, jako je jejich všudypřítomnost, cenová dostupnost, často výrazná chuť a dlouhá trvanlivost. Na druhé straně jejich obsahové složky mají většinou nižší nutriční hodnotu. Klasické průmyslově zpracované potraviny většinou obsahují syntetické aromatické látky, umělá ochucovadla a konzervační prostředky, krom toho je pro ně typický výskyt rafinovaných cukrů, nevhodný poměr mastných kyselin a nízký obsah vlákniny. Důsledkem jejich konzumace bývá zvýšený výskyt únavy, špatné nálady, problémů s trávením, civilizačních chorob, alergických reakcí atd. Většina z těchto problémů se dá jen těžko léčit. Klasické farmaceutické léky navíc zpravidla řeší projevy onemocnění, ale neřeší příčinu. Jejich rychlá účinnost vzbuzuje v mnoha případech pozitivní dojem, alespoň dokud se neobjeví první nežádoucí účinky, které často představují další poškození organismu.
Je dobré si uvědomit, že takto to být nemusí, a že existují možnosti stravování, které pomáhají při prevenci nemocí i při jejich rozvoji. Jde většinou o potraviny přírodního původu s nízkou mírou zpracování. Jejich nutriční hodnota je zpravidla podstatně vyšší a mnoho z nich disponuje celou řadou pozitivních účinků na naše zdraví. Zdravé potraviny se dají ještě dále obohatit o různé bioaktivní látky a jejich kombinace. Výsledkem jsou takzvané „funkční potraviny“ jejichž význam přesahuje nutriční hodnotu, a přináší příznivý účinek na zdraví konzumenta. Působí preventivně proti nemocem, příznivě posiluje fyzický a duševní stav či zpomaluje proces stárnutí atd. Vliv funkčních potravin na zdraví sice většinou není spontánní, je tedy potřeba jejich dlouhodobější či pravidelná konzumace. Nicméně výsledný efekt spočívá v komplexním zlepšení zdravotního stavu (ne pouze odstranění projevů problémů) a preventivním působení, navíc vedlejší účinky jsou téměř vždy vyloučené. Pozitivní vliv funkčních potravin je zapříčiněn přítomností složek s vysokým obsahem bioaktivních látek (např. vitamíny, omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty, β-glukany atd.), kterými se budeme zabývat v dalších článcích.